Spread the love

Wat heb ik gemaakt?

Met een Arduino controller kan je veel leuke projecten doen. Het project dat ik hieronder zal beschrijven is hier één van. Zo heb ik een Social Distancing alarm systeem kunnen maken door gebruik te maken van een ultrasonische sensor. Deze sensor maakt het mogelijk om afstanden te meten. Mijn opzetting ziet er uit als volgende.

Zoals je hierboven ziet heb ik gewerkt met een enkele leds, een buzzer en een ultrasonische sensor. De sensor meet hoe ver een obstakel verwijderd is door middel van geluidsgolven. Door de hoge frequentie van de geluidsgolven zijn ze niet waarneembaar door het menselijk oor. Gelukkig maar want anders zou de sensor niet meer zo praktisch zijn. De sensor zend dus een geluidgolf uit. Wanneer deze bots tegen een obstakel ontstaat er een echo. Door de tijd te nemen van wanneer het verzonden is en terug ontvangen, kan via rekenkracht van de microcontroller de afstand berekend worden.

De leds zijn er om aan te geven of een persoon de social distancing regels volgt. Wanneer de groene led brand is de persoon zeker 1m50 van iemand anders verwijderd. Wanneer de oranje led brand is er een persoon in de buurt tussen de 1m50 en 1m, de buzzer gaat dan ook lichtjes af. Dan tot slotte brand de ronde led wanneer iemand dichter dan 1m in de buurt is, ook gaat de buzzer dan luider af.

Reflectie van het project met STARR-methode

Situatie

Door de huidige Corona crisis heb ik dit project gekozen. Omdat het een meerwaarde kan zijn in het bedrijfsleven. Soms is het niet altijd makkelijk om een afstand in te schatten. Daarvoor is dit project ideaal, want die doet dat werkje voor u.

Taak

De bedoeling van deze opdracht was om via een fysieke opstelling data te verzamelen en te verwerken. We waren vrij om te kiezen welke opstelling en welke data we verzamelden. Zolang ze maar relevant was en nuttig. Daarom koos ik voor een social distancing meter. De data die ik verzamelde is de afstand van het obstakel en in welke gevarenzone die zich bevond.

Actie

Stappenplan

Dit hoe ik te werk ben gegaan. Dit stappenplan heb ik gemaakt met Viso Professional van Microsoft.

Resultaat

Het resultaat is zoals ik het me in het begin had voorgesteld. Dus ik ben hier heel tevreden mee.

Reflectie

Ik ben best tevreden met mij resultaat. Ook al heb ik het grootste deel van mijn code niet zelf geschreven, toch ben ik blij dat ik alles aan de praat heb gekregen. Ik heb weer veel bijgeleerd. Zo moet ik leren niet alles veel te snel te doen, en eerst zorgen dat een stap volledig afgerond is voor ik naar de volgende ga. Want tijdens het opnemen van mijn data besefte ik dat mijn seriële motor nog niet in orde was. Ook tijdens het importeren van mijn data in Knime had ik door dat mijn code nog niet optimaal was. Door ongestructureerd te werken en te snel overgaan naar een volgende stap, heb ik veel tijd verloren. Maar dit is een les voor een volgende keer, want nu zal ik hier zeker meer op letten.

One response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact me

Mail

Linkedin

Facebook

Instagram

(+32) 474 09 47 80